WikiEnx.com

St. Alexander Nevsky. Ikona Alexander Nevsky. Rukopisnih pravoslavne ikone

Najvažniji faktor u formiranju ideja o određenom događaju ili povijesne osobe njegovo umjetničke slike.

To je zbog toga što je u pravoslavnoj crkvi je priključen toliko važnosti u ikone. Oni pokazuju nam sveta oblicima, transformirati, prosvijetljen, daleko od meteža. Takva Čini nam ikonu princ Alexander Nevsky - hrabar ratnik, branitelj ruske zemlje.

Alexander Nevsky ikone

Djetinjstvo i mladost princ

Život Alexander Nevsky, sastavljenog nakon dobivanja njegove fer tijela u 1380., kao i povijesnih dokumenata pokazuje da je budućnost svetac rođen 30. svibnja 1220 u pereslavl. Njegov otac je bio princ Yaroslav (u krštenju Theodore), a majka - Ryazan princeza Theodosia Igorevna. Kada je dječak imao sedam godina, njegov otac je bio pozvan da vlada u Novgorodu Velikog, koji je sa sobom i Aleksandra. Od rane mladosti, princ saznao konverznog umjetnost i nepotpune petnaest godina sa svojim ocem, sudjelovao je u svojoj prvoj borbi na rijeci Emajõgi (moderna Estonija).

Video: Akathist sv Blažene Grand Duke Alexander Nevsky, u shemi (Alexis).

Guardian ruskog zemlji

Ubrzo je došao jedan od najtežih razdoblja u povijesti Rusije. S istoka, od divljih mongolskih stepa, bili približava horde nomada, a sa zapada napali germanske horde. Situacija je kritična, ali, kao što se to dogodilo u razdoblju naše povijesti, Gospodin je poslao ruski zaštitnik tla i spasitelja. Oni su postali Alexander Nevsky, ikona koja je u kasnijim vremenima bio inspiriran u borbi protiv neprijatelja mnogih generacija ruskih vojnika.

Poraz od švedskih i njemačkih osvajača

Njegov prvi veliki čin bio je poraz u 1240., Šveđani napali usta Neve, a planira se Ladoga. Princ nije bio u to vrijeme još dvadeset godina, ali čvrsto se oslanja na Božju pomoć i ispunjen hrabrošću, on i njegova vojska nanijeli drobljenje poraz ratoborni Skandinavci. U spomen na ovaj podvig ljudi počeli oplemeniti svoj Alexander Nevsky.

Život Alexander Nevsky

Šveđani su učinili, ali su njemački vitezovi koji su oduzeti joj šeširić, te u 1242. i Pskov. Aleksandar, na čelu brojnih vojski, oslobodili grad, au proljeće te godine pobijedio križari u ledu jezera Chud, u borbi da ode u povijest kao Bitka led. Njegove molitve sveto Trojstvo i podvizima oružja Latini su u potpunosti izbačeni iz ruske zemlje.

Pregovori u Horde i iskren smrt Prince

Život Alexander Nevsky nam daje sliku ne samo neustrašivi zapovjednik, ali i mudar diplomat. Osiguravanje sigurnosti zapadnim granicama države, podrazumijeva se da je otvorena borba sa Khan Batu, koji je vodio tatarske horde, u to vrijeme je bio poguban za Rusiju, nije ni imao vremena da ostvari svoju snagu nakon prethodnih bitaka.

Video: dali ikonu na Katedralu Sv Aleksandra Nevskog u ParizuAleksandar posjetio je četiri puta u Golden Horde s pregovorima, što je rezultat koji ne samo da je uspio uzeti vojnu prijetnju, ali i posijao razdor među neprijatelja, da bi značajan dio Khan trupa i njegovih saveznika.

Preminuo do Gospodin Alexander Nevsky 14. studenog, 1263. u Gorodets na povratku iz Horde. Njegova posljednja želja je bila da usvoje monaški shemu, gdje je dobio ime Alexis. Nakon smrti njegova fer tijela devet dana kasnije dostavljen je Vladimir, a sve prisutne istovremeno svjedočili svoju nedostatak znakova korupcije.

Video: Od Petrograda do Sevastopolj isporučuje ikonu Svetog Aleksandra Nevskog.

Kanonizacija i rani ikone

Narodna sjećanje na slavno djelima princ živio od dana njegove smrti, ali vjerski obožavanje slijedi stjecanje fer relikvija u 1380.. Službeno, on je proglašen svetim stoljeće i pol kasnije, u vrijeme vladavine Ivan Grozni.

Crkva Alexander Nevsky

Među dokumentima Moskvi vijeća u 1547. je rješenje prema kojem, među ostalim svetaca svetac To je bio dodan i Alexander Nevsky. Ikone obojana u ranom razdoblju, što je gledatelj u monaškoj odjeći, te tako naglasak na monaštvo oni usvojili na kraju života. Zvuče posebno duhovni aspekt njegova postignuća.

Međutim, postoji jedna ikona, koju je napisao stotinu godina prije događaja - „Bitka na Novgorodu i Suzdal”, koji je već s aureolom svetosti oko glave, predstavljen princa Aleksandra Nevskog. Ikone kao što su to po prvi službeni čin kanonizacije, nisu uzeti u obzir legitimne, a ovih dana su velika rijetkost. U priči o slici je prisutan i još jedan znatiželjni detalj - prikazana na to događaj dogodio mnogo prije rođenja Alexander Nevsky, koja bi trebala naglasiti bezvremenost postojanja ovog sveca Božjeg.

Razdoblje Ikone pre-Peter

Opsežna razvoj njegove ikonografije već dobila u XVI stoljeću, odmah nakon moskovskog vijeća, uz to išao u dva smjera. Oni su dobro formulirani prema njegovim riječima, Metropolitan Ivan (Sychev). On je naglasio da je spasenje Rusije svetog kneza jednako služio i kao hrabar ratnik i kao skroman redovnik.

To je bio takav monaški interpretacija slike, prevladavao u ikonama na prethodno Petrove razdoblju. Na primjer, ikona St. Alexander Nevsky od Novgorod Sofia katedrali je u rukama kneza drži svitak, na kojoj je natpis naziva se boje Boga i zapovijedi njegove. Zajedno s Alexanderom prikazan sveta: John Abraham i Rostov.

Ikona Alexander Nevsky

Ikona katedrale svetog Vasilija

Jedan od najistaknutijih djela antičke umjetnosti je hagiografski slika sv Alexander Nevsky, koja se nalazi u Moskvi, na poznatom hramu Bosiljak. Na njemu je prikazan u liku princa pustinjak je stajao u punoj visini, u znak blagoslova vozdevshego ruku. Ovo je vrlo neobična ikona Alexander Nevsky.

Njegova vrijednost leži u činjenici da je stigma koja okružuje središnji dio sastava sadrži ne samo stvarne događaje Kneza života, ali i onih koji su se dogodili u kasnijim vremenima. Subjekti ovih minijatura nevidljivih osjeća prisutnost Aleksandra i njegovu nebesku pokroviteljstvo. Među tim scenama - i Bitka Kulikovo, i borba s Krima Khan Giray, i još mnogo toga. To se prvenstveno koristi za duhovnu komponentu života kneza podvig, a fokusira se na njegovo služenje Bogu i Crkvi.

era Petra Velikog ikonama

Temelja promijenio tumačenje ikonografske slike Aleksandra Nevskog u vrijeme vladavine Petra I. Car-reformator smatrao nasljednik borbi protiv svih oblika vanzemaljske ekspanzije. Kao znak dubokog štovanja njegove slavan prethodnika, on je osnovan 1710. u St. Petersburgu Presvetog Trojstva Alexander Nevsky samostan, koji je kasnije dobila status Lavra.

Ikona u Nevsky katedrale Aleksandra

Ovo je snimljeno s relikvijama princa St. Vladimir. Istovremeno posebna rezolucija sinode naredio da nastavi da ga zastupa na ikone u vojnoj odori, s puškom u kraljevskim haljinama s hermelin jastučića. Dakle, naglasak pomaknut iz duhovnih podviga vojne hrabrosti, napravio poznati Aleksandr Nevsky. Ikone iz tog vremena on više nije zastupao skromnog redovnika i strašan ratnik, branitelj domovine.

Trend Ikona Slikanje nakon stoljeća

Posebna štovanje svetog kneza Aleksandra Nevskog koristi u XIX stoljeću, u kojem je ruski tron, posjetio tri cara, koji je nosio njegovo ime i tvrditi ga kao svog zaštitnika. Tijekom tog perioda bilo je napisano veliki broj ikona kneza, tekući razvoj ikonografskog linije počela u doba Petra Velikog.

Krajem XIX - početkom XX stoljeća ruski slika je razvio tzv vjersku i nacionalnu stil. Dotaknuo i ikonografija. Njegova najistaknutijih predstavnika čelika VM Vasnjecova, koji je stvorio monumentalnu umjetničku sliku za Vladimir katedrali kneza u Kijevu, te SN Nesterov, oslikane ikone za crkve Spasitelja na krv u St. Petersburgu. U prvom slučaju, Alexander Nevsky prezentirani bogatyrom ep, dok je drugi - skromni redovnik.

Ikona Alexander Nevsky vrijednost

Hramovi podignut u njegovu čast

Sjećanje na sv Prince je utjelovljena u crkvenoj arhitekturi. Samo danas u Moskvi, na raskrižju Alexandrovka i Novokryukovskoy, priprema se otvoriti svoja vrata novoizgrađenoj župnoj crkvi Aleksandra Nevskog. Njegovi graditelji su već počeli isključi. A on nije jedini u glavnom gradu. Druga crkva Aleksandra Nevskog djeluje na Sveučilištu MGIMO - Institut za međunarodne odnose. Vrlo je ohrabrujuće da su buduće diplomate obučeni i odrastao na primjer, tako vrijedan oponašanja.

Video: Molitva prije ikoni sv blag.knyazya Alexander Nevsky

Hram Svetog Prince izgrađene su u prošlim vremenima u različitim gradovima. Ovaj St. Petersburgu i Rigi, te Tula. Posebno na umu je katedrala u Nižnji Novgorod, sagrađena je 1858. godine, a danas obnovljena nakon godina bezbožnog žarom. Ikona u katedrali Alexander Nevsky to Volge grad štuje kao čudesan.

Vrijednost sv Prince danas

Što to znači za našu povijest Sveti princ Aleksandar Nevski, ikone su tako blizu srcu svakog pravog domoljuba? Očito, puno, s dobrim razlogom u teškim ratnim godinama, tako da je potrebno sjajan film Sergej Eisenstein o nacionalnom heroju, dobitnik Nijemaca na ledu jezera Chud, dao novu snagu vojnika, razbila je fašista. Njegovo ime - banner za sve one koji su u borbi za domovinu, a njegova molitva podvig - primjer povjerenja u pomoć i zagovor svetog Trojstva.

Princ Aleksandar Nevski Ikona

Svaki pravi vjernik je pitanje kako, od čega i kako zaštititi ikona će odgovoriti s pravom, da usmjerava naše misli i iskrenu težnju prema Bogu - Stvoritelju i sucu ljudskim sudbinama i zaštitnik od zla. To je apsolutno točno. A ikona Alexander Nevsky, u crkvi ili kod kuće, oni propovijedaju nam vječne vrijednosti ne blijedi - pravoslavnu vjeru i ljubav prema zemlji, a to je u njima, a postavio je naše spasenje.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Ikona Igorevskaya Majke Božje - povijest svetištaIkona Igorevskaya Majke Božje - povijest svetišta
Spomenik Alexander Nevsky. Katedrala Aleksandar Nevski u RusijiSpomenik Alexander Nevsky. Katedrala Aleksandar Nevski u Rusiji
Katedrala Kazan u St. Petersburgu: povijest, foto i adresu. Ono što je zanimljivo Kazan katedrala…Katedrala Kazan u St. Petersburgu: povijest, foto i adresu. Ono što je zanimljivo Kazan katedrala…
„Alexander Nevsky” - slika iz nepobjedivosti ruske vojske„Alexander Nevsky” - slika iz nepobjedivosti ruske vojske
Danilovsky Samostan u Moskvi, adresa, svetištaDanilovsky Samostan u Moskvi, adresa, svetišta
Glavne atrakcije pereslavlGlavne atrakcije pereslavl
Ikona Bogorodice (Fedorov) i njegove čudotvorne moćiIkona Bogorodice (Fedorov) i njegove čudotvorne moći
Korsun Ikona Bogorodice: VrijednostKorsun Ikona Bogorodice: Vrijednost
Glumac Alexander Nevsky - kreativni biografija. Uloga Alexander NevskyGlumac Alexander Nevsky - kreativni biografija. Uloga Alexander Nevsky
Stanica „Elizarovskaya” - Metro je osobito popularanStanica „Elizarovskaya” - Metro je osobito popularan
» » » St. Alexander Nevsky. Ikona Alexander Nevsky. Rukopisnih pravoslavne ikone